2012-02-22 13:16:39• hírek • Kocsis Zoltán

Az Állami Számvevőszékkel hadakozik Ilyés

Nem az első alkalom, amikor Ilyés Gyula a román parlament kaotikus törvénykezését támadja, Szatmárnémeti polgármesterénél ezúttal az Állami Számvevőszék közalkalmazottakkal szembeni akciói verték ki a biztosítékot. Az intézmény ugyanis harcot indított az állami alkalmazottak bónuszai ellen.

Ilyés szerint az elmúlt években a különböző bónuszoknak volt köszönhető, hogy a közalkalmazottak elfogadható bérezéshez jutottak. Mivel a törvénykezés soha nem volt egyértelmű, az Állami Számvevőszék mindig szerette volna visszaszerezni ezeket az összegeket. Ebből számtalan per lett, de a bíróság csekély számú kivételtől eltekintve mindig az közalkalmazottaknak adott igazat, kvázi legitimizálva a bónuszokat. Egy ideig legalábbis...

Az utóbbi időben ugyanis a bíróság a Számvevőszéknek kezdett igazat adni, az pedig kötelezi az önkormányzatokat, hogy visszamenőleg is behajtsák ezeket az összegeket. „Miközben a kormány azt fontolgatja, hogy öt százalékkal megemeli a közalkalmazottak bérét, a bónuszok megvonásával 25-30%-al csökkenti. Ráadásul ezt a pénzt a polgármesteri hivataloknak kell behajtaniuk", magyarázta Ilyés.

A polgármester elmondása szerint ez a helyzet országszerte valamivel több, mint háromszázezer közalkalmazottat érint, bizonyos területeken pedig már kezdetét vette behajtás. „Jeleztem a problémát Emil Boc korábbi miniszterelnöknek, az RMDSZ-frakciónak, Markó Béla miniszterelnök-helyettesnek" mondta Ilyés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: